Home » Katt » Att ha inomhuskatt

cat_325858112

Det finns för- och nackdelar för att ha inomhuskatt. En del anser att det är fel, medan andra tycker att det är fel att låta katter vara frigående utomhus. Det är dock inte detta vi ska diskutera idag. Istället ska vi berätta vad man ska göra för att din inomhuskatt ska få ett härligt och värdigt liv.

Första steget är att ha en ren matplats och ren kattlåda. Ingen vill äta där det är smutsigt eller gå på en smutsig toalett. Man får rensa kattlådan två gånger om dagen, kanske mer om man har fler än en katt. Det är också en grundtanke att man ska ha en kattlåda plus en extra för varje katt. Har man alltså två katter ska man ha tre kattlådor spritt omkring i huset. Detta minskar risken för rivalitet och ovilja att använda lådan.

En del katter gillar inte stillastående vatten, de kopplar detta med att det är kan vara bakterier i det och vill därmed inte dricka. Eftersom innekatter inte fångar några bytesdjur får de inte i sig tillräckligt med vatten i kosten, även om de bara äter våtfoder. En tanke kan vara att köpa en vattenfontän. Försäljaren Supercat har flera alternativ som passar små och stora katter, samt stora modeller som passar i större katthushåll. Har man fler än en katt borde man ha en fontän som fler än en katt kan dricka ur och som håller mer vatten.

Inomhuskatter behöver inte ha långa klor för att försvara sig. Faktum är att långa klor oftast bara är i vägen för en inomhuskatt. De fastnar och kan till och med skada tassen eller klon om de försöker slita sig loss. Därför rekommenderas det att man klipper kattens klor 2-4 gånger i månaden beroende på hur snabbt klorna växer. Detta brukar de flesta katter tycka är obekvämt, vill man kan man ta dem till veterinären. Eller så lindar man in dem i en handduk så de inte rymmer och ser till att ge mycket beröm och lite godis efter varje session.

Arkiv

Kategorier